luni, 29 noiembrie 2010

Petitie locatari locuinte ANL Cetatea Fetei Floresti, jud Cluj

In temeiul Ordonanţei nr. 27 din 2002, vă adresez următoarea petiţie însoţită de un memoriu,  cu rugămintea să analizaţi cele semnalate şi să ne comunicaţi cat mai urgent posibil o rezoluţie favorabilă şi punctuală cu privire modul de soluţionare de către instituţia dumneavoastra a acestor probleme devenite in anul 2010 sociale.
Astfel, având în vedere mesajul d-nei Ministru Elena Udrea, transmis autorităţilor locale şi chiriaşilor din imobilelel ANL în ziua de miercuri 17.11.2010 la Prefectura Cluj, prin intermediul Directorului General Adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte Bucuresti, d-l Marchis Liviu conform caruia “trebuie sa fie vândute cât mai multe apartamente in regim de maximă urgenţă” , vă adresăm următoarea petiţie însoţită de un memoriu întocmit în urma unui studiu realizat in 106 apartamente din cele aproximativ 150 locuite în cartierul ANL situat în sat Floreşti, b-dul Cetatea Fetei, jud. Cluj .

1. a) Vă semnalăm faptul că deşi dorinţa chiriaşilor de a cumpăra aceste apartamente a fost foarte mare, acum nu mai există o astfel de posibilitate şi în mod categoric vina nu aparţine locatarilor din aceste imobile ANL. Dacă decizia vânzării ar fi fost luată înainte de diminuarea veniturilor, blocurile ar fi fost vândute
Astfel, abia prin  HOTĂRÂREA nr. 1.058 din 23 septembrie 2009 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 5 octombrie 2009 a fost stabilit regimul juridic al acestor imobile situate în sat Floreşti, B-dul Cetatea Fetei jud. Cluj, moment în care practic statul şi-a exprimat în mod public acordul de voinţă în vânzarea acestor blocuri, acord care a venit mult mult prea târziu.
Când spunem că această Hotărâre nr. 1.058 din 23 septembrie 2009 a venit prea târziu, ne întemeiem această afirmaţie raportându-ne strict la situaţia punctuală a chiriaşilor din Cetatea Fetei, care la momentul repartizării locuinţelor în anul 2005, au beneficiat de un uriaş avantaj constând în 15 puncte suplimentare faţă de angajaţii la privat, doar pentru calitatea de BUGETAR.  Pornind de la faptul că în procent majoritar, cei care au primit locuinţe în acest cartier sunt bugetari, cred că a arăta care sunt la acest moment problemele de natură salarială a acestora este de prisos.
b) O altă mare nemulţumire a noastra este dată şi de faptul că, noi cei din Cetatea Fetei suntem trataţi atât de D-na Ministru cât şi chiar de lege, la fel ca cei din Bucureşti, Cluj-Napoca, sau orice alt oraş din ţară, atât în ceea ce priveşte calculul chiriei, cât şi cel al preţului de vânzare.
 Astfel, în ceea ce ne priveşte considerăm că nu se ţine cont de faptul că cei din CETATEA FETEI sunt BUGETARI în procent majoritar, iar la acest moment majoritatea NU INDEPLINESC condiţiile de venit impuse de programul Prima Casă, care se calculează atât în funcţie de venitul drastic diminuat, cât şi de numărul membrilor de familie, care în Cetatea Fetei din anul 2005 până la data prezentei, a crescut în mod exploziv.
Precizăm că suntem perfect conştienţi de faptul că nu sunt locuinţe sociale, dar vrem să arătam ca în aceste imobile stau SPECIALIŞTI, in proporţie majoritară având studii universitare si post universitare care lucrează pentru actualele salarii mizere tocmai în în instituţiile statului.

Locul de muncă
Bugetar
Privat
Şomer
Casnică/ Fară loc de muncă
Altele
105
63
3
9
14
c) Considerăm că, între a fi poziţionat în SAT Floreşti, sau în Municipiul Bucureşti ori Cluj-Napoca, diferenţa este una imensă atât în ceea ce priveşte valoarea de piaţă imobiliară cât şi transportul. Astfel pentru noi cei din Floresti transportul este vital, iar întrucât în primul an nu am avut nici un mijloc de transport în comun care să vină în acest cartier, ca să nu mai vorbin de un orar regulat.
 Drept urmare, majoritatea maşinilor personale au fost achiziţionate în cei 5 ani de închiriere dintr-o NECESITATE şi nu ca şi un LUX.
Maşinile deţinute de cele 106 familii intervievate, au fost structurate in doua categorii de bază şi anume:
-          maşini personale;
-          maşini de serviciu;
Astfel, în urma studiului se trage concluzia clară că aceste familii deţin un număr total de 88 maşini personale şi 8 maşini de serviciu.

 2. O altă problemă rămasă nesoluţionată de la momentul intrării in locuinţa, o reprezintă deficienţele tehnice atât de finisare cât şi de construcţie propriuzisă semnalate de locatari.
Exemplificam:
- lipsa cu desavarsire a termosistemului pe exteriorul anvelopei clădirii (termosistem care în planşele proiectului publicate pe site-ul consiliului judeţean era prezent);
(În acest sens, prin forţe proprii, locatarii au executat lucrari de izolare termică, pentru a reduce cheltuielile de intretinere)
-          partea inferioară a plăcii de beton armat între nivelurile blocului este accentuat deformată, fapt sesizabil atât vizual cat şi prin măsurători (proasta soluţie de cofrare si sprijinire utilizată în execuţie)
-          partea inferioară si cea laterală a grinzilor şi buiandrugilor este de asemenea deformată (în unele situaţii se poate constata şi o diferenţă de nivel de 3..4cm de la o parte la alta –buiandrugii de la ferestrele de la living)
-          fisuri în pereţi
-          finisajele de pardoseală din interiorul apartamentelor sunt de asemenea prost executate
-          slaba calitate a tâmplăriei folosite atât la interiorul apartamentelor cât şi cele pentru închiderile exterioare
-          realizarea şarpantei de asemenea prezintă deficienţe serioase, etc.
Având în vedere toate deficienţele existente la aceste imobile, pe care şi persoanele neavizate le pot observa cu uşurinţă, putem să presupunem că între înscrisurile din cartea tehnică a fiecărui imobil şi situaţia faptică a execuţiei lucrării există diferenţe majore, fapt ce ne determină să ne întrebăm dacă Legea nr. 10 din 1995 privind calitatea în construcţii a fost respectată şi vă rugăm să verificaţi acest aspect.

3. Având in vedere cele de mai sus , coroborat cu piaţa imobiliară din sat Floreşti apreciem ca suma maxima la care ar trebui sa se ajungă pe mp suprafata construită sa nu depaşească 300 euro.
Dorinţa chiriaşilor de a cumpăra aceste apartamente este aproape unanimă, dar se lovesc de grava problemă a lipsei de finanţare determinată de veniturile foarte mici pe membru de familie, numeroasele credite în derulare şi mai ales de preţul prea mare de vânzare, ceea ce determină un refuz de creditare din partea oricărei entităti bancare, iar de programul PRIMA CASĂ care obligă la stingerea tuturor creditelor nici nu mai poate fi vorba. In acest sens arătăm următoarele date statistice.
Din totalul de 106 apartamente vizitate, un număr de 64 DORESC CUMPĂRAREA acestor apartamente, DAR 50 precizează că NU DEŢIN ŞI NU POT OBŢINE SURSELE DE FINANŢARE.

4. Drept urmare, vă rugăm să ne sprijiniţi prin modificarea legii, astfel încât să se ţină seama de factorul urban (Ex. diferentiere in ceea ce priveşte atat chiria cat si preţul de vânzare, între sat şi oraş, sau judeţul Cluj şi Municipiul Bucureşti) specificul pieţei locale şi al amplasării teritoriale a acestor blocuri din Cetatea Fetei , sat Floreşti.
Totodată, pentru a exemplifica că sunt şi alte soluţii de vânzare a acestor imobile ANL din Cetatea Fetei şi din restul ţării, vă adresăm şi o propunere concretă ca alternativă la vânzarea cu plată integral într-o singură tranşă.
Propunerea pe care o facem vizează o formă combinată de credit bancar şi plata directă către ANL într-o perioadă de timp de 5 ani, incasarea de catre ANL a acestei cote să se facă prin intermediul Primariei pe bază de protocol, asemănător cu cel de la vânzare.
În acest fel o jumătate din preţul apartamentului să fie obţinută dintr-un credit. Nefiind o sumă exagerată, fiecare îşi va putea face calculele în privinţa creditului. Există astfel şi o şansă mult mai mare în privinţa obţinerii unui credit. Cealaltă jumătate de preţ a apartamentului să fie împărţită eşalonat, lunar, în tranşe egale pe o perioadă de cinci ani. În acest mod un cumpărător va avea de plată o rată la bancă şi partea care revine lunar din costul a jumătate de apartament cât a mai rămas de plată.

5. Prin prezenta petiţie şi memoriul anexat, chiriasii din Blocurile ANL cartier Cetatea Fetei, Floreşti, va solicita recalcularea chiriilor stabilite pentru titularii de contract care au varsta peste 35 de ani.

In acest sens am intocmit un referat prin care cerem ca aplicarea metodelor de calcul a chiriei sa respecte Normele de aplicare ale Legii nr. 152/1998 ca si elemente care trebuie sa fie luate in calcul, dar in ceea ce priveste valorile maximale date ca exemplu in anexa nr. 16 la norme, chiriasii solicita un calcul bazat pe alti coeficienti si pentru o alta perioada de amortizare, intrucat toate actele normative speciale ofera posibilitatea de a recalcula aceasta chirie.
Precizăm că aştept răspunsul dvs. bine motivat şi structurat în mod punctual.